Nasze produkty

Oferta:

Mleko, mleko zagęszczone (mleko skondensowane), masa krówkowa i masa karmelowa (toffi)

Polfink Plus:

Giżycko, Przemysłowa 1
tel./fax: (087) 444-04-21,
kom. 602 191 441, 502 490 650

Naturalnie zdrowe:

Przepisy

Krówka o smaku tiramisu

Skladniki:
● 8 paczek herbatników petti beri
● mleko w puszce słodzone (gotowane 2 godziny) lub gotową masę krówkową
● krem tiramisu ( błyskawiczny )
● 2 snieżki takie na mleko
● 1 galaretka np. cytrynowa (rozpuszczona w 1/2 szklanki wody)lub 2 łyżeczki żelatyny (namoczone w 3 łyżkach wody)
● 1/2 litra kremówki
● orzechy laskowe i tarta czekolada

Warstwą herbatników wyłożyć blachę. Na herbatniki rozsmarować warstwę tofii (mleko skondensowanego ugotowanego lub masą krówkową). Następnie kolejną warstwę herbatników i znów karmel. Na to krem tiramisu wykonany wg przepisu na opakowaniu. Równo go rozsmarowując. Na tym etapie posypuję siekone orzechy ale nie jest to konieczne. Następna warstwa herbatników którż można równiez posmarowac toffi. Ubijamy śmietanę ze śnieżką i żelatyna uprzednio namoczoną i rozpuszczoną i ochłodzoną, lub dodać gęstniejącą galaretkę. Rozsmarować na herbatnikach. Na wierzch zetrzeć czekoladę uprzednio schłodzoną lub słodnie kakao. Można przyozdobić np. migdałami!





Krówka lakomczuszek z bezami i czekolada

Skladniki:
● 2 paczki krakersów (można je zastąpić herbatnikami)
● 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
● 3-4 łyżki kawy cappucino smakowego
● 10 dkg orzechów laskowych krojonych
● 3/4 litra kremówki
● 2 łyżeczki żelatyny
● 2-3 torebki "śmietana-fix"
● krem karpatkowy
● opakowanie bezów podłużnych
● 2 czekolady deserowe
● 1/4 kostki margaryny

Mleko w puszkach gotować ok. 2 godzin, chyba że ktoś trafi na masę krówkową - gotową. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć warstwę krakersów. Posmarować ciastka jeszcze ciepłą masą krówkową. Następna warstwa krakersów i znów masa krówkowa. Na rozsypać 2 łyżeczki capucino. W tym miejscu należy przygotować krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.(w upały dodać 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny - nie jest konieczne). Na końcu ubijanie dodaję do kremu posiekane orzechy laskowe i całą masę wysmarowuję na masę krówkową. Znowu dosypujemy cappuccino i na wierzch ubitą śmietanę z fixem i rozpuszczoną uprzednio i ostudzoną koniecznie żelatyną. Równo rozsmarować i poukładać bezy (nie koniecznie podłużne). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z margaryną- dokładnie połączyć. Odczekać aż trochę ostygnie i polać bezy na cieście.





Krówka lakomczuszek z bezami i czekolada

Skladniki:
● 180g mąki
● 2 łyżki cukru pudru
● 100g masła
● żółtko
● łyżka śmietany
● puszka masy krówkowej (400g)
● ok. 250g orzechów arachidowych (100g solonych i 150g niesolonych)

Mąkę przesiewamy razem z cukrem, dodajemy masło i siekamy nożem, dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy krótko jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na min. 2 godziny, następnie rozwałkowujemy okrąg, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 min. W 180 stopniach. Do miski przekładamy masę krówkową i orzechy, dokładanie mieszamy (na początku idzie opornie, ponieważ masa jest gęsta). Przekładamy na wystudzone ciasto i zajadamy. Dobre jest również zimne, prosto z lodówki.

Użyte produkty

Mleko słodzone zagęszczone - 8% tłuszczu

Masa krówkowo-orzechowa

Masa krówkowa