-
Ciasto francuskie z masą krówkową
Jeśli kochacie ciasto francuskie i masę krówkową, to to ciasto skradnie Wasze serce Chrupiące, maślane warstwy przełożone aksamitnym kajmakiem i oprószone cukrem pudrem – brzmi jak coś, co musicie spróbować! Oto prosty przepis Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego (schłodzonego lub mrożonego) 1 puszka masy krówkowej (ok. 400 g) cukier puder do posypania masło do posmarowania…
-
Chocotorta – argentyński hit!
Czy znacie chocotortę? To kultowy argentyński deser bez pieczenia, który skradnie Wasze serca! Delikatne czekoladowe ciastka, kremowe mascarpone i słodka masa krówkowa – połączenie doskonałe! Prosty przepis: Warstwowe układanie ciastek i kremu Szybkie przygotowanie Wystarczy kilka godzin w lodówce i… gotowe! Sami sprawdźcie: Składniki: 400 g ciastek czekoladowych 500 g mascarpone 400 g masy krówkowej 100…
-
Key Lime Pie
Rajska uczta dla miłośników cytrusowych smaków! Kremowe, delikatnie kwaśne, z idealnie chrupiącym spodem z herbatników – Key Lime Pie to deser, który rozpływa się w ustach! Każdy kęs to połączenie aksamitnej masy limonkowej, słodkiego mleka skondensowanego i orzeźwiającej nuty świeżej limonki. Całość dopełnia puszysta bita śmietana i aromatyczna skórka limonki. Składniki: Spód: • 200 g…
-
Coś na szybki deser
Jeżeli poszukujesz inspiracji na szybki i bardzo słodki deser, oto nasza podpowiedź.
-
Roscón de Reyes z pysznym kremem
Roscón de Reyes to tradycyjne hiszpańskie ciasto podawane w dniu Święta Trzech Króli, które jest szczególnie popularne w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Jego nazwa dosłownie oznacza „Wieniec Królów”, co nawiązuje do symbolicznego odniesienia do trzech mędrców (królów) przybywających do Betlejem i przywiezionych przez nich ich darów. Jest również symbolem zakończenia okresu świątecznego. Roscón de reyes…
-
Ciastko karmelowe z orzechami
Efekt wizualny oszałamiający, smakowy również, czyli karmelowe ciastko z orzechami. Oto przepis: Składniki: Na mus karmelowy: • 200 ml śmietanki 30% • 100 g masy krówkowej • 100 g białej czekolady • 4 g żelatyny • 20 ml zimnej wody Na spód czekoladowy: • 100 g gorzkiej czekolady • 50 g masła • 2 jajka…
-
Kruche ciastka z sosem krówkowym
Jesienna aura to idealny czas, by zaszyć się w kuchni i upiec coś pysznego! Proponuję Wam przepis na maślane kruche ciastka z sosem krówkowym, które rozpływają się w ustach i wypełniają dom cudownym zapachem.Składniki:200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)200 g sosu krówkowego100 g pokruszonych orzechów laskowych50 g cukru pudru2 łyżki kakao1 żółtko1 łyżka zimnej…
-
Domowe bułeczki cynamonowe
Delikatne, puszyste ciasto, aromatyczne nadzienie cynamonowo-cukrowe i polewa z mleka skondensowanego, która dosłownie rozpływa się w ustach. Brzmi dobrze? Oto przepis:Składniki:Ciasto:• 500 g mąki pszennej• 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży• 250 ml ciepłego mleka• 100 g cukru• 80 g roztopionego masła• 1 jajko• 1 łyżeczka soliNadzienie:• 150 g brązowego cukru• 2-3…
-
Bułeczki drożdżowe w najlepszym wydaniu
Bułeczki drożdżowe w najlepszym wydaniu – puszyste, złociste, a do tego polane słodkim mlekiem skondensowanym. Idealne do porannej kawy lub popołudniowej herbaty i na każdą chwilę, która wymaga odrobiny słodyczy.
-
Naleśniki z masą krówkową, lodami waniliowymi i domowym sosem truskawkowym
Kiedy za oknem robi się chłodniej, idealnym sposobem na rozgrzanie się i poprawę nastroju jest domowy deser! Dzisiaj serwujemy talerz pełen pyszności: naleśniki z masą krówkową, lody waniliowe i domowy sos truskawkowy. Całość posypana orzechami i udekorowana miętą – wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej! Ten jesienny deser to połączenie ciepłych naleśników i kremowej masy…
-
Słodkie śniadanie
Pyszne i słodkie śniadanie? Chrupiący tost z mlekiem zagęszczonym słodzonym i oczywiście kawa.
-
Kinderbalowy deser
Sezon kinderbali powoli się rozkręca. Na żadnej imprezie nie może zabraknąć słodkości, więc nasz pomysł na proste i słodkie urozmaicenie świętowania to ciastka przełożone masą krówkową i M&M’S-ami. Smacznego!
-
Domowe lody kakaowe
Przepis na domowe lody kakaowe: 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk 600 ml śmietany kremówki 36% 50 g ciemnego kakao 2 czubate łyżki wiórek czekoladowych 1 łyżka spirytusu lub wódki Przygotowanie: Mleko i śmietanę schładzamy min. 12 godzin w lodówce. Po wyjęciu śmietanę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy na średnich obrotach miksera do momentu,…
-
Rurki z masą krówkową
Nie macie pomysłu na słodki i pyszny deser? Wystarczy masa krówkowa, rurki waflowe i szprycerka. Smacznego!
-
Sos krówkowy
Chcesz dodać swoim deserom wyjątkowego smaku? Spróbuj sosu krówkowego! To szybki i prosty przepis, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Oto jak go przygotować: potrzebna jest śmietana kremówka 36% i taka sama ilość masy krówkowej (np. po 250 g). Śmietanę lekko podgrzewamy i dodajemy masę krówkową. Całość, mieszając dalej podgrzewamy tylko do momentu uzyskania jednolitej…
-
Mascarpone z masą krówkową
Składniki:250 g serka mascarpone200 ml śmietany kremówki (36%)200 g masy krówkowej Markomilk100 g białej czekolady2 – 3 duże paczki ciastek typu petit beurre (muszą być kruche, nie twarde) Sposób przygotowania:Schłodź śmietanę kremówkę w lodówce – najlepiej włóż ją tam na całą noc. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, aż będzie gładka i…
-
Wakacyjny tort gofrowy z sosem krówkowym
Czas wakacji to idealny moment na odpoczynek i cieszenie się małymi przyjemnościami. Dlatego zamiast spędzać godziny w kuchni na pracochłonnych wypiekach, mamy dla Was coś specjalnego – szybki i pyszny tort z gofrów z sosem krówkowym!Gofry możecie przygotować wcześniej lub kupić gotowe – to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu. Kluczowym elementem jest tutaj sos krówkowy,…