Przepisy

Zachęcamy do pozostawienia komentarza na naszych social media

  • Naleśniki z masą krówkową, lodami waniliowymi i domowym sosem truskawkowym

    Naleśniki z masą krówkową, lodami waniliowymi i domowym sosem truskawkowym

    Kiedy za oknem robi się chłodniej, idealnym sposobem na rozgrzanie się i poprawę nastroju jest domowy deser! Dzisiaj serwujemy talerz pełen pyszności: naleśniki z masą krówkową, lody waniliowe i domowy sos truskawkowy. Całość posypana orzechami i udekorowana miętą – wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej! Ten jesienny deser to połączenie ciepłych naleśników i kremowej masy…

  • Słodkie śniadanie

    Słodkie śniadanie

    Pyszne i słodkie śniadanie? Chrupiący tost z mlekiem zagęszczonym słodzonym i oczywiście kawa.

  • Kinderbalowy deser

    Kinderbalowy deser

    Sezon kinderbali powoli się rozkręca. Na żadnej imprezie nie może zabraknąć słodkości, więc nasz pomysł na proste i słodkie urozmaicenie świętowania to ciastka przełożone masą krówkową i M&M’S-ami. Smacznego!

  • Wpis bez tytułu 314

    Na osłodę z okazji rozpoczęcia nowego roku szkolnego…  

  • Domowe lody kakaowe

    Domowe lody kakaowe

    Przepis na domowe lody kakaowe: 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk 600 ml śmietany kremówki 36% 50 g ciemnego kakao 2 czubate łyżki wiórek czekoladowych 1 łyżka spirytusu lub wódki Przygotowanie: Mleko i śmietanę schładzamy min. 12 godzin w lodówce. Po wyjęciu śmietanę wlewamy do wysokiej miski i ubijamy na średnich obrotach miksera do momentu,…

  • Rurki z masą krówkową

    Rurki z masą krówkową

    Nie macie pomysłu na słodki i pyszny deser? Wystarczy masa krówkowa, rurki waflowe i szprycerka. Smacznego!

  • Sos krówkowy

    Sos krówkowy

    Chcesz dodać swoim deserom wyjątkowego smaku? Spróbuj sosu krówkowego! To szybki i prosty przepis, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Oto jak go przygotować: potrzebna jest śmietana kremówka 36% i taka sama ilość masy krówkowej (np. po 250 g). Śmietanę lekko podgrzewamy i dodajemy masę krówkową. Całość, mieszając dalej podgrzewamy tylko do momentu uzyskania jednolitej…

  • Mascarpone z masą krówkową

    Mascarpone z masą krówkową

    Składniki:250 g serka mascarpone200 ml śmietany kremówki (36%)200 g masy krówkowej Markomilk100 g białej czekolady2 – 3 duże paczki ciastek typu petit beurre (muszą być kruche, nie twarde) Sposób przygotowania:Schłodź śmietanę kremówkę w lodówce – najlepiej włóż ją tam na całą noc. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, aż będzie gładka i…

  • Wakacyjny tort gofrowy z sosem krówkowym

    Wakacyjny tort gofrowy z sosem krówkowym

    Czas wakacji to idealny moment na odpoczynek i cieszenie się małymi przyjemnościami. Dlatego zamiast spędzać godziny w kuchni na pracochłonnych wypiekach, mamy dla Was coś specjalnego – szybki i pyszny tort z gofrów z sosem krówkowym!Gofry możecie przygotować wcześniej lub kupić gotowe – to świetny sposób na zaoszczędzenie czasu. Kluczowym elementem jest tutaj sos krówkowy,…

  • Naleśniki z masą krówkową i borówkami

    Naleśniki z masą krówkową i borówkami

    Lato w pełni, a wakacje to idealny czas, żeby rozpieszczać się prostymi, a jednocześnie pysznymi deserami. Dziś mam dla Was coś wyjątkowego – naleśniki z masą krówkową i borówkami!To świetna propozycja na szybki i smaczny deser, który przygotujecie w mgnieniu oka. Idealny na leniwe, słoneczne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy…

  • Barraquito

    Barraquito

    Barraquito, znane również jako „zaperoco,” to tradycyjny kanaryjski napój kawowy, który jest szczególnie popularny na Teneryfie. Jest to warstwowy napój, składający się z kilku różnych składników, które tworzą efektowny wizualnie drink. Składniki barraquito:1. Espresso: mocna, świeżo zaparzona kawa espresso stanowi podstawę tego napoju.2. Słodzone mleko skondensowane Markomilk: znajduje się na dnie szklanki, dodając słodyczy i…

  • Pyszne lody malinowe

    Pyszne lody malinowe

    Za oknem żar leje się z nieba, więc czas na domowe lody malinowe. Składniki: 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk600 ml śmietany kremówki 36%100 g malin1 czubata łyżka cukru pudru1 łyżka spirytusu lub wódkiPrzygotowanie:Maliny przesypujemy cukrem i razem z mlekiem i śmietaną wstawiamy do lodówki dzień wcześniej. Po wyjęciu z lodówki maliny przecieramy przez drobne sitko,…

  • Gofry z masą krówkową

    Gofry z masą krówkową

    Czy już nie możecie się doczekać, kiedy spróbujecie tych pyszności na wakacjach nad Bałtykiem? Wyobraźcie sobie ten smak – chrupiące, złociste gofry z kremową masą krówkową. Idealny letni deser, który sprawi, że nasze wakacje będą jeszcze bardziej wyjątkowe!  

  • Dulce de leche: słodka esencja z Ameryki Południowej

    Dulce de leche: słodka esencja z Ameryki Południowej

    Dulce de leche to słodki, karmelowy krem, który jest niezastąpionym składnikiem wielu deserów w Ameryce Południowej. Jego nazwa po hiszpańsku oznacza dosłownie „słodkie z mleka”, co doskonale oddaje jego główny składnik – mleko. Proces jego przygotowania polega na długotrwałym gotowaniu mleka z cukrem, aż do uzyskania gęstej, złocistej masy o bogatym, karmelowym smaku. Pochodzenie dulce…

  • Przepis na alfajores

    Przepis na alfajores

    Składniki:200 g mąki tortowej300 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej200 g masła150 g cukru pudru3 duże żółtka2 łyżeczki ekstraktu waniliowego400 g masy krówkowej natur Markomilk do nadzieniacukier puder do posypania, opcjonalnie pół szklanki wiórków kokosowych do obtoczeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną dodaj proszek do…

  • Alfajores

    Alfajores

    Alfajores to popularne w krajach Ameryki Łacińskiej ciasteczka, składające się z dwóch kruchych ciastek przełożonych słodkim nadzieniem, najczęściej masą kajmakową/krówkową. Ciasteczka te mogą być obtoczone w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych lub oblane czekoladą. Pochodzenie alfajores sięga czasów hiszpańskich Maurów, a nazwa „alfajor” wywodzi się od arabskiego słowa „al-hasú”, co oznacza „wypełniony” lub „nadzienie”. Alfajores zdobyły…

  • Domowe lody truskawkowe

    Domowe lody truskawkowe

    Pierwsze polskie truskawki już w sprzedaży, więc czas na pyszne, kremowe lody truskawkowe: 400 ml słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk 600 ml śmietany kremówki 36% 100 g truskawek 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub wódki Przygotowanie: Truskawki, mleko i śmietanę wstawiamy do lodówki dzień wcześniej. Truskawki blendujemy z cukrem pudrem. Śmietanę wlewamy do…

  • Domowe lody waniliowe

    Domowe lody waniliowe

    Czy kiedykolwiek próbowaliście zrobić swoje własne lody w domu? Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na pyszne, kremowe lody, które można przygotować z łatwością, wykorzystując kilka prostych składników: 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego Markomilk (533g) 500 ml śmietany kremówki 36% ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub laska wanilii Przygotowanie: Mleko i śmietanę wstawiamy do lodówki…

  • Cafe Bombon

    Cafe Bombon

    Chłodne poranki stają się bardziej magiczne, gdy rozkoszuję się moją ulubioną kawą bombon! Ten pyszny napój składa się z intensywnego espresso, które pobudza zmysły, i gęstego mleka zagęszczonego, które otula ciało ciepłem i słodyczą. To połączenie smaków sprawia, że każdy łyk to prawdziwa uczta dla podniebienia! Nie ma nic lepszego niż delektowanie się tym aromatycznym…

  • Odkryj niebiański smak sernika kajmakowego!

    Odkryj niebiański smak sernika kajmakowego!

    Czy kiedykolwiek próbowałeś/aś sernika, który rozpływa się w ustach, pozostawiając po sobie cudowne wrażenie? Nasz sernik kajmakowy to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jego kremowa konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Ale to nie koniec! Nasz sernik został wzbogacony niezwykłym dodatkiem – masą krówkową! Dzięki temu nasze ciasto zyskuje niepowtarzalny, intensywny smak, który zachwyci…